Lagpresentation; FBC Engelholm



Dem kommer närmast från Elitserien, dem är från Skåne och dem vill tillbaka till Elit. Nästa lag är:

 

FBC Engelholm

 

www.fbce.se

 

 

 

 

Föreningshistorik

Engelholm kommer ifrån de nordvästra delarna i Skåne. Klubben är en utav de största föreningarna i Skåne. Förutom damlaget i div.1 har man två damlag i div.2.. Man har även herrlag i 2an, 3an och 4an.

 

Man spelar sina matcher i Ängelholms idrottshall. I hemmahallen är man vit, svart, svart och bortastället är svart, vit, vit.

 

 

Damlagshistorik

Engelholm har länge varit det lag på damsidan i Skåne som legat högst upp i seriesystemet. Tillsammans med Helsingborg på herrsidan så har dem representerat Skåne i de högsta serierna. Nu är dem nykomlingar i div.1 södra efter att ha trillat ner från elitserien. Fyskakas minne är lite dåligt och är inte säker på vilket år det var Engelholm senast spelade i div.1 södra. Kan det varit 03/04?

 

 

Säsongen 03/04

 

Vann div.1 södra

 

 

Säsongen 04/05

 

Spelade i elit

 

 

05/06

 

Elitserien var uppdelad i norra och södra och Engelhom spelade i Elit södra. Serien bestod av åtta lag. Efter 14 omgångar (hemma och bortamöte) delades serien vid jul. Där gick 4 lag till superelit och 4 lag hamnade i allsvenskan. Engelholm hamnade på en 5e plats och fick efter jul befinna sig i allsvenskan. Där fick man möta de fyra som hamnat sist från elit norra. Där var det enkelmöten och i allsvenskan hamnade man på en 3e plats. Vilket resulterade att man höll sig kvar i elitserien.

 

 

06/07

 

Året därpå slog man ihop serierna till en enda i elitserien med 14 lag. Engelholm hamnade på en 12e plats med 85-162 i målskillnad och klarade sig kvar i elitserien utan kval. Bäste poängplockare den säsongen var Juliana Jönsson på en delad 30e plats.

 

 

 

07/08

 

Engelholm hamnade återigen på en 12e plats med 88-196 i målskillnad och höll sig kvar detta år med. Maria Andersson var lagets bäste poängplockare på en 35e plats.

 

 

08/09

 

Engelholm kom på en 13e plats med 107-226 i målskillnad, vilket innebar att dem hamnade på kvalplats. Bäste poängplockare blev åter igen Maria Andersson på en delad 25e plats. Kvalet bestod av två omgångar Playoff 1 och 2. I Playoff 1 möttes segraren i div. 1 södra (IBF Göteborg) mot segraren i div.1 västra (Lockerud Mariestad) i ett hemma och bortamöte där Lockerud drog det längsta strået. Även segraren i div.1 östra (Sten Sture) och segraren i div.1 (Skellefteå) norra möttes och där drog Skellefteå det längsta strået. Först i Playoff 2 kom Engelholm in och hamnade i en tre-grupp med Skellefteå och Lockerud Mariestad. Här var det hemma och bortamöte som gällde. Engelholm hamnade sist i den gruppen och trillade därmed ner till div.1.

 

 

 

 

Truppen 2009/10 (tidigare klubb/ar)

 

Tränare:

Ulrika Johansson

Max Nilsson

Anne Nilsson

 

Målvakter:

Sofie Hansen

Filippa Hultgren (egen produkt)

 

Backar:

Emelie Olsson (egen produkt)

Sabina Jansson

Therese Persson (Falun, Helsingborg)

Ida Pettersson

Elina Persson (Åstorp/Kvidinge, Munka-Ljungby)

Johanna Möller (Strövelstorp)

 

Centrar:

Tina Olofsson (Strövelstorp)

Caroline Böcker (Balrog)

Tove Johansson (Färjestaden)

 

Forwards:

Anna Gunnarsson (Hässleholm)

Madeleine Böcker (egen produkt)

Maria Andersson (Frosta, Södradal osv)

Linnea Jönsson (Kävlinge)

Josefine Ljunggren (egen produkt)

Emelie Hjälm (egen produkt)

Johanna Andersson (Åby/Klippan)

 

 

 

Profiler att ha koll på

Caroline Böcker

Tina Olofsson

Anna Gunnarsson

 

 

 

 

Fyskaka ställde några frågor till Emelie Ohlsson

 

1. Hur har försäsongen sett ut?

 

Efter förra årets långa och tunga säsong så tog vi fem veckors välbehövlig vila. Den 1 juni drog vi igång och sedan dess har vi kört mellan fyra och sex gemensamma pass per vecka. Även om fysträningen har haft en central roll så har alltid minst ett av de passen inneburit boll och klubba. I övrigt har det varit varierat med alltifrån löpning och boxning till spinning och step-up.

 

 

2. Vem vinner serien?

 

Eftersom det var några år sedan som vi spelade i denna serie sist så ska jag villigt erkänna att jag inte har jätte bra koll på övriga lag. Personligen tror jag dock att våra tuffaste matcher kommer vara alla de skånederby som väntar. Serien känns väldigt öppen och det finns många aspiranter till förstaplatsen.

 

 

3. Var hamnar ni?

 

I år har vi en blandning av fjolårets elittrupp och division 2 lag. Det ska bli spännande att se hur denna nya grupp står sig i förhållande till resterande lag, men jag tror i alla fall att vi kommer vara med och slåss om en topplacering.

 

 

4. Vem ska man se upp med i ert lag?

 

Egentligen tror jag att kollektivet kommer vara vår styrka, men om jag ska nämna någon spelare så får det bli vår center Tina Olofsson. Hon har utvecklats i ett rasande tempo och med den spelförståelse hon har så kommer hon att bli en viktig kugge under denna säsong.

 

 


Fyskaka om FBC Engelholm:

Efter att ha spelat i Elit så pass många år så har Engelholm mer rutin, ett högre tempo och ett gäng spelare som säkerligen vill upp i finrummet igen. Södradal har flera år tampats med Engelholm i DM om vem som för året skall vara det bästa laget i Skåne. Fyskaka vet att det kommer bli tuffa matcher mot Engelholm och tippar att Engelholm kommer att befinna sig i toppskiktet när serien går mot sitt slut.

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0